mondriaan jazz

zaterdag 13 oktober 2018

Mondriaan Jazz Festival #MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een internationaal najaarsfestival dat plaatsvindt op zaterdag 13 oktober 2018 in Paard en Koorenhuis in Den Haag. Daarnaast vindt op vrijdag 12 oktober een speciaal openingsconcert plaats in Koorenhuis. De line-up heeft een hedendaags en cutting-edge karakter die de toekomst van de (jazz)muziek in al zijn vormen en maten in beeld brengt. Een ontdekkingsreis waarbij unieke internationale samenwerkingen worden gecureerd en specifieke hedendaagse scenes voor het voetlicht worden gebracht.

Dit jaar staan vernieuwers uit de progressieve jazzscene uit Chicago centraal, al jaren een van de voorlopers als het gaat om avant-gardistische stromingen in jazz. Het vermaarde label International Anthem vervult hierin onherroepelijk een voortrekkersrol en boegbeelden als Makaya McCraven, Jeff Parker en Ben LaMar Gay hebben een prominente plek in de line-up.

Naast de Chicago-lijn, is een onderliggend thema van deze editie het samenbrengen van hedendaagse ‘great spirits’. In de grote zaal van het Paard zijn dan ook alleen gecureerde groepen te zien: unieke samenstellingen en eenmalige combinaties, waarbij de artiesten zelf en de toehoorder flink worden uitgedaagd. Zo waagt Eric Vloeimans zich als gastmuzikant voor het eerst in zijn carrière aan Indiase klassieke muziek van een bijzonder collectief: Brooklyn Raga Massive. Er wordt stilgestaan bij de muziek van John en Alice Coltrane. En wat te denken van supergroep ‘Universal Beings’ rondom drummer Makaya McCraven, met o.a. Miguel Atwood-Ferguson, harpiste Brandee Younger en saxofonist/rapper Soweto Kinch. Ook is er een tweede supergroep samengesteld, in samenwerking met het New Yorkse Revive Music (Blue Note Records), met een van de meest gewilde drummers van dit moment: Marcus Gilmore. Gilmore neemt mee het jonge Cubaanse wonderkind op toetsen David Virelles, New York’s ‘secret weapon’ BigYuki en tweevoudig Grammy-winnaar, saxofonist en vocalist Casey Benjamin. Tot slot brengen we dit jaar twee Nederlandse voorlopers in de progressieve jazz en elektronica, alleskunner Binkbeats en toetsenist Niels Broos, samen met een van hun grote inspiratiebronnen Lars Horntveth uit Noorwegen (o.a. Jaga Jazzist, Todd Terje).

Ook in de mooie theaterzaal van Koorenhuis is een bijzonder programma, met onder meer de gevierde trompettist Ambrose Akinmusire, het internationale debuut van de groep Spirit Fingers, het Nederlandse debuut van het Noorse Time Is A Blind Guide en als afsluiter de Australische cultgroep The Necks, die voor het eerst in Den Haag te zien zal zijn.

Bijzonder talent is te ontdekken in de kleine zaal van het Paard en in Paardcafé, met onder andere de leadgitarist van funk-sensatie Vulfpeck – Cory Wong. Daarnaast de prachtige stemmen van UK-sensatie Yazmin Lacey en Ierse folkzanger Marc O’Reilly die samen speelt met de Deense jazzbassist Jasper Høiby. Het uitzonderlijke talent van multi-instrumentalist Nate Wood en zijn project fOUR maakt eveneens zijn opwachting.

Tot slot verzorgt de gerenommeerde schrijver en jazzhistoricus Ashley Kahn een tweetal panelgesprekken, waar topgitarist Jeff Parker tussen de bedrijven door een solo-set zal spelen. Welkom ook bij het speciale openingsconcert van pianist Shai Maestro en zijn trio – reserveren noodzakelijk! – op vrijdagavond 12 oktober in Koorenhuis.

Het festival is een initiatief en samenwerking van het Haagse poppodium PAARD en impresariaat/concertpromotors Good Music Company, met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen en samenwerkende partners.

Locaties

Paard is sinds begin jaren ’70 dé poptempel en club van Den Haag.

In-het-Koorenhuis

Het kunstencentrum van Den Haag