Mondriaan jazz

12 oktober 2019

Mondriaan Jazz Festival 2019 vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2019 in het PAARD en in Het Koorenhuis in Den Haag. Op vrijdag 11 oktober wordt het festival afgetrapt met een speciaal openingsconcert in Het Koorenhuis.

Mondriaan Jazz is een vooruitstrevend festival met een cutting-edge tintje en een hedendaagse line-up waar de toekomst van de (jazz) muziek in al zijn vormen en maten scherp in de gaten wordt gehouden. Mondriaan Jazz is een ontdekkingsreis waarbij unieke samenwerkingen tot stand komen, internationale debuten plaatsvinden en bijzondere nieuwe groepen gecureerd worden.

THEMATIEKEN MJAZZ 2019
Tijdens deze derde editie worden artiesten uit verschillende hoeken van de wereld bij elkaar gebracht, die gezamenlijk garant staan voor het geluid van nu en morgen. Naast progressieve jazz, hip-hop en soul uit New York en Londen en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika besteedt Mondriaan Jazz Festival eveneens aandacht aan jazz en technologie, waarbij innovatie en technologische toepassingen in (jazz)muziek op verschillende manieren worden belicht.

OPENINGSCONCERT MET PHRONESIS
Op vrijdag 11 oktober 2019, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz gezamenlijk een openingsconcert met Phronesis in het Koorenhuis. Voor dit optreden kunnen ‘Plus’ combitickets worden gekocht die toegang geven tot zowel Mondriaan Jazz Festival als het openingsconcert voorafgaand aan de grote festivaldag.

Deense contrabassist Jasper Høiby, Britse pianist Ivo Neame en Zweedse drummer Anton Eger bouwden samen aan een band die vooruitstrevende akoestische muziek maakt en tegelijkertijd helder en simpel klinkt, ondanks dat het geheel ingenieus in elkaar zit. Phronesis staat garant voor aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves en maakt daarmee al jaren internationaal furore. “Een van de spannendste bands ter wereld” volgens Jazzwise en daardoor voor liefhebbers van inspirerende, creatieve jazz een absolute must see.

NPO SOUL & JAZZ
Dit jaar is NPO Soul & Jazz officiële mediapartner van Mondriaan Jazz Festival. Voorafgaand aan MJAZZ 2019 wordt door het radiostation een reeks specials gemaakt waarin optredende artiesten extra worden uitgelicht. Verder wordt er vooruitgeblikt op het festival met opnames van afgelopen editie, presenteren bekende gezichten van de zender enkele podia tijdens MJAZZ en worden de concerten in de grote en kleine zaal van PAARD opgenomen. Deze opnames worden in de periode na het festival verweven in de programmering van NPO Soul & Jazz.